
Türkiye’de Oturma İzni Nasıl Alınır?
Türkiye’ye yurt dışından gelen ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan bireyler için en fazla ziyaret süresi 90 gündür. Türkiye’de 90 günlük vize muafiyet süresinden daha fazla kalmak isteyen bireylerin oturma izni almaları gerekir. Bireyler şartlarını yerine getirdikleri sürece ilgili oturma izni için başvuru yapabilirler. Peki, Türkiye’de oturma izni çeşitleri nelerdir ve bu izinler nasıl alınır?
Türkiye’de Oturma İzni Alma Adımları
Türkiye’de oturma izni başvuruları çevrim içi olarak gerçekleştirilir. Başvuruların tamamı Göç İdaresi’nin web sitesinde yer alan e-İkamet sekmesi üzerinden yapılmalıdır. Başvuru sırasında takip edilmesi gereken adımlar sırasıyla şu şekildedir:
- En solda bulunan “İlk kez oturma izni başvurusu yapıyorum.” butonuna tıklayın,
- Açılan sayfadaki başvuru formunu eksiksiz şekilde doldurun.
- Bulunduğunuz bölgedeki İl Göç İdaresi Müdürlüğü’nden randevu alın.
- Çıktısını aldıktan sonra imzaladığınız başvuru formunu ve sizden istenen diğer belgeleri İl Göç İdaresi Müdürlüğü’ne ulaştırın.
Her oturma izni türü için istenen belgeler farklıdır. Bu yüzden hangi oturma izni türü için başvuru yapacaksanız o oturma izni türüne ait belgeleri hazırlamanız gerekir. Başvuruların sonuçlanma süresi en fazla 90 gündür. Eğer başvuru onaylanırsa, oturma izni belgesi PTT aracılığıyla adresinize ulaştırılır.
Türkiye’de Oturma İzni Türleri ve Gerekli Belgeler
Türkiye’de kısa dönem, uzun dönem, aile, öğrenci, insani ve insan ticareti mağduriyeti olmak üzere 6 farklı oturma izni türü bulunur. Bu oturma izni türleri arasından en yaygın şekilde başvurulan kısa dönem oturma iznidir. Kısa dönem oturma izni ve diğer oturma izni türlerinin detaylarıysa şöyledir:
Kısa Dönem Oturma İzni
Kısa dönem oturma izni alabilecek olan yabancılar kanunlar çerçevesinde belirlenmiştir. Kısa dönem oturma izni en fazla 1 yıl süreyle verilir. Kısa dönem oturma iznine başvuru yapabilecek yabancılarsa şunlardır:
- Türkiye’ye bilimsel araştırma yapmak amacıyla gelenler,
- Türkiye’de taşınmaz malı bulunanlar,
- Ticari bağlantılar ve iş kuracaklar,
- Turizm amaçlı olarak kalacaklar,
- Türkiye Cumhuriyeti’nin taraf olduğu anlaşmalar veya öğrenci değişim programları kapsamında eğitim amacıyla Türkiye’ye gelenler,
- Hizmet içi eğitim programlarına dahil olacaklar,
- Aile oturma izni sonrası kısa dönem oturma iznine geçenler,
- Kamu sağlığını tehdit edecek bir hastalığa sahip olmamak koşuluyla tedavi olmak için gelenler,
- Adli veya idari makamların kararları doğrultusunda Türkiye’de kalması gerekenler,
- Türkçe öğrenme kurslarına katılacaklar (en fazla 2 kez verilebilir),
- Kamu kurumları himayesinde eğitim, araştırma, staj veya kurslara katılacaklar,
- Yüksek öğrenimini Türkiye’de tamamlayan ve mezun olduktan sonra 6 ay içinde başvuranlar,
- Türkiye’de çalışmayan ancak Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen kapsam ve tutarda yatırım yapacaklar, bunların eşi ve ergin olmayan çocuğu,
- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olan yabancılar.
Kısa dönem oturma izni alacak kişilerin Türkiye’deki kalış amaçlarıyla ilgili bilgi ve belgeleri ibraz etmeleri gerekir. Barınma şartları genel sağlık ve güvenlik standartlarına uygun olmalıdır. Ayrıca kısa dönem oturma izni için başvuran her birey Türkiye’de kalacağı adresin bilgilerini vermelidir.
Uzun Dönem Oturma İzni
Türkiye’de aralıksız olarak 8 yıl boyunca kalan ve bakanlık tarafından belirlenen şartlara uyan yabancılar ile mülteci, şartlı mülteci veya ikincil koruma statüsüne sahip olan insani oturma izni sahipleri ve geçici koruma sağlanan bireyler uzun dönem oturma izni için başvuruda bulunabilir.
Aile Oturma İzni
Türk vatandaşlarının veya kısa dönem oturma izni bulunan yabancı bireylerin eşine, kendisinin veya eşinin bağımlı çocuğuna verilen oturma izni türüdür. Aile oturma izni her defasında 2 yılı aşmayacak şekilde verilir. Bu 2 yıllık süre, vatandaşlık almak için gerekli olan 5 yıllık süreye dahil edilir.
Öğrenci Oturma İzni
Türkiye’de ön lisans, lisans, yüksek lisans veya doktora programlarında eğitim gören öğrencilerin alabileceği oturma izni türüdür. Öğrenci oturma izni, öğrencinin yakınlarının yapacağı oturma izni başvurularında herhangi bir katkı sağlamaz.
İnsani Oturma İzni
Diğer kısa dönem oturma izni şartlarının yerine getirilmediği, ancak kanunda belirtildiği hallerde en fazla birer yıl olacak şekilde insani oturma izni verilebilir. İnsani oturma izni almayı mümkün kılabilecek haller şunlardır:
- Çocuğun yüksek yararı bulunduğunda,
- Haklarında Türkiye’ye giriş yasağı ve sınır dışı etme kararı bulunan yabancıların, ancak Türkiye’den çıkışlarının mümkün veya makul olmadığı durumlar,
- Başvuran kişinin ilk iltica ülkesine veya güvenli bir üçüncü ülkeye geri gönderilme sürecinin devam ettiği durumlar,
- Türkiye’nin menfaatlerinden veya acil durumlardan ötürü Türkiye’ye girişine veya Türkiye’de kalmasına izin verilmesi gereken yabancılar,
- Olağanüstü durumlar.
Ayrıca 6458 sayılı kanunun 55. maddesine göre sınır dışı etme kararı bulunmayan yabancılar ve aynı 53, 72 ve 77. maddelere göre yapılan işlemlere karşı yargı yolunun açıldığı durumlarda insani oturma izni için başvuruda bulunulabilir.
İnsan Ticareti Mağduru Oturma İzni
İnsan ticareti mağduru olan veya olabileceğine dair güçlü şüphe bulunan yabancılar insan ticareti mağduru oturma iznine başvurabilir. 30 gün süreyle düzenlenen bu oturma izninin en fazla altışar aylık sürelerle uzatılması mümkündür. Fakat toplamda 3 yılı geçemez.
Tüm bu oturma izni türleriyle alakalı detaylı bilgiyi Göç İdaresi Başkanlığı resmi web sitesi aracılığıyla alabilirsiniz.
Türkiye’de Oturma İzni Almak İçin Gerekli Belgeler
Türkiye’de oturma izni almak için hazırlamanız gereken belgeler, başvuru yapacağınız oturma izni türüne göre farklılık gösterir. Fakat bazı belgeler her oturma izni türü için sabittir. Bu belgeler şunlardır:
- Oturma izni başvuru formu (başvuru sahibi tarafından imzalı),
- Pasaport veya pasaport yerine geçen belgenin aslı ve fotokopisi,
- 4 adet ICAO standartlarına uygun çekilmiş biyometrik fotoğraf,
- Sağlık sigortası,
- Adli sicil kaydı,
- Oturma izninin süresi boyunca yetecek maddi imkâna sahip olunduğunu gösteren belge.
Başvuru sahiplerinden oturma izni türüne ve kişinin durumuna göre farklı belgeler talep edilebilir. Örneğin öğrenci oturma iznine başvuru yapacak kişilerin aktif öğrencilik belgesi ibraz etmeleri gerekir. Aile oturma izni içinse evli olunduğunu gösteren belge, destekleyicinin kimliğinin aslı ve fotokopisi ve Adres Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olunduğunu gösteren belgeler talep edilebilir. Bu yüzden başvurunuzu gerçekleştirmeden önce Göç İdaresi Başkanlığı web sitesi aracılığıyla hazırlamanız gereken belgelerin bir listesini almanız önemlidir.
Oturma izni için başvuru sürecini bir avukat aracılığıyla yönetmek hem sürecin hızlanmasını hem başvurunuzun kabul edilme ihtimalinin güçlenmesini sağlar. Siz de oturma izni başvuru sürecinde bir avukat desteği almak isterseniz hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.